NYHET - GOLF

Arbetsmiljöarbete en förutsättning för hållbar drift av golfklubben

Lena Björkdahl är kulturpedagogen och läraren som blev chef för en golfklubb. Tack vare sitt driv och starka engagemang har hon höjt kvaliteten på de upplevelser som Köpings Golfklubb varje dag erbjuder sina medlemmar och besökare.

6 maj 2025
Bild på Lena Björkdahl som är klubbchef för Köpings Golfklubb. Hon står utomhus utanför golfklubben.
Lena Björkdahl, klubbchef på Köpings Golfklubb. Foto: Helen Shippey

Det blev en rekordtidig start i år för Köpings Golfklubb. Redan i mitten av april öppnade 18-hålsbanan till glädje för alla spelsugna.

–    Vi har jobbat hårt för att få allt klart i tid. Det känns väldigt kul att få ta emot medlemmarna igen efter vintern, säger klubbchef Lena Björkdahl.

Efter en lång karriär inom kulturens och skolans värld växlade hon spår för snart fyra år sedan. Hon tvekade aldrig när erbjudandet kom – att bli klubbchef för Köpings Golfklubb lät spännande och utvecklande.

–    Jag visste att jag var bra på att strukturera, organisera och leda parallella processer, så jag förstod snabbt att uppdraget skulle passa mig bra utifrån min erfarenhet av projektledning.

Men golfen är inget som funnits i hennes liv sedan barnsben. Hon fick den på köpet när hon träffade sin man för femton år sedan.

–    Golf är så mycket mer än en sport för den som vill tävla. Det är en hälsosam fritidssysselsättning för alla som vill ha roligt och som tycker om att vara en del av en social gemenskap. 

Mycket har hänt sedan Lena Björkdahl tog över. Köpings Golfklubb är i dag en arbetsplats där det råder ordning och reda. Tack vare nya rutiner, dokumentation och uppföljning är det sällan som något faller mellan stolarna. Ett nytt digitalt arbetsmiljöverktyg och ett nytt affärssystem är exempel på förbättringar.

Lena betonar det värdefulla i att få verka i en organisation där hon möter människor i alla åldrar – och där hon får möjlighet att skapa aktiviteter som berikar människors liv.

–    Jag vill bidra till att göra Köpings GK till en trygg och glädjefylld arbetsplats.

Värdefullt stöd i arbetsgivarfrågor

Under Lenas år som klubbchef har driften av klubbens restaurang förändrats för varje år.  Hon, som aldrig jobbat i restaurangbranschen, har bland annat lärt sig hur en matservering ska drivas kostnadseffektivt.

Två ord som återkommer flera gånger under intervjun med Lena är hållbarhet och arbetsmiljö. En god arbetsmiljö för personalen är en förutsättning för en hållbar drift, är hennes övertygelse.

Hon beskriver arbetsmiljöarbetet som ett väsentligt fundament. Från skyddsglasögon i restaurangen till hörselskydd för banarbetarna. Skyddsronder och besiktningar har högsta prioritet liksom utbildningar i brandskyddsfrågor och hjärt-lungräddning.

Bild på Lena Björkdahl som är klubbchef för Köpings Golfklubb. Hon står utomhus vid golfbanan.

Förutom golfbana och restaurang ingår också uthyrning av stugor och ställplatser för husbilar i affärsrörelsen.

–    Jag brukar säga att vi bedriver campingsverksamhet. Samma mål och ambitioner gäller överallt, det ska vara rent och snyggt i alla våra miljöer och lokaler.

Ungefär hälften av hennes arbetstid går åt till att hantera klubbens ekonomi. Hon sköter bland annat all löpande bokföring och lönehantering. Vid fackliga förhandlingar och andra arbetsgivarfrågor har hon haft täta kontakter med Gröna arbetsgivare.

–    Det har varit guld värt. Eftersom mycket varit nytt för mig har det känts tryggt att kunna få hjälp av experter.

Klubbens största utmaningar inför framtiden handlar om rekrytering av nya medlemmar och att skapa en långsiktigt hållbar drift. Till exempel att sänka reparationskostnaderna och öka kvaliteten på banan. På att göra-listan finns i dag en projektplan för implementering av robotgräsklippare, som en del i utvecklingen av banskötseln.

För din egen del då, hur går det med golfandet?

–    Mitt mål för säsongen är att komma ner på singelhandicap, alltså under 10. Nu ligger jag på 13,4.

Köpings Golfklubb

Verksamheten omfattar en 18-hålsbana samt stuguthyrning och ställplatser för husbilar. Restaurang Korslöt drivs i egen regi. Klubben bildades 1963.
Antal anställda: 4 helårsanställda och totalt cirka 20 anställda under säsong.
Antal medlemmar: Cirka 750.
Omsättning: Cirka 11 miljoner kronor (2024).