NYHET - ARBETSMILJÖ & LANTBRUK

Arbetsmiljörådgivaren besöker Lindholms gård

På Lindholms gård utanför Eskilstuna är det kalvningssäsong och fullt upp. För ägaren och lantbrukaren Martina Schagerlund har dagen inte startat riktigt som hon hade planerat. En krasslig medarbetare gör att hon själv behövs i ladugården för att assistera vid kalvningen, och den planerade arbetsmiljörådgivningen får därför vänta lite.

23 mars 2023
Bild på Martina Schagerlund och Stefan Wistrand.
Foto: Martina Schagerlund och Stefan Wistrand. Fotograferad av Anna Levin.

– Det är ju så här det är på en gård. Du kan aldrig planera i detalj utan du måste göra det som behöver göras, oavsett tid på dygnet eller om du egentligen hade tänkt göra något annat, säger Martina.

Det inbokade mötet är den 2 timmars kostnadsfria arbetsmiljörådgivningen som ingår i medlemskapet i Gröna arbetsgivare och som utförs av våra arbetsmiljöutvecklare från föreningen Säker arbetsmiljö Sverige. Idag är det arbetsmiljöexperten Stefan Wistrand som är på plats, och han är fullt införstådd med att dagarna på ett lantbruk kan vara oförutsägbara.

– Det är precis det som också utgör den allra största arbetsmiljörisken, oförutsägbarheten och att det ofta kan hända saker som man inte hade planerat men som behöver lösas. I sådana lägen är det lätt att man bara kör på och glömmer bort att tänka på risker.

Under arbetsmiljörådgivningen går man igenom företagets systematiska arbetsmiljöarbete. Det kan handla om att öka säkerheten på arbetsplatsen eller att strukturera arbetsmiljöarbetet. Det är ett bra sätt att säkerställa att man som arbetsgivare har koll på alla de delar som arbetsmiljöarbetet innefattar.

– Arbetsmiljö är mer än den fysiska säkerheten i arbetet med maskiner, djur och kemikalier. Det handlar också om den sociala och organisatoriska miljön och frågor som kränkande särbehandling, alkohol och droger, stress och konflikter bland annat, säger Stefan.

Lindholms gård bedriver förutom nötköttsproduktion även spannmålsproduktion och skogsbruk. Martina Schagerlund har fått råd kring arbetsmiljö av Stefan tidigare. Hon tycker det är en möjlighet man absolut ska nyttja som medlem i Gröna arbetsgivare.

Att sitta ner med någon och metodiskt gå igenom allt man behöver ha koll på är nyttigt och behövligt.

 – Att sitta ner med någon och metodiskt gå igenom allt man behöver ha koll på är nyttigt och behövligt. Även om man tycker att man har koll på det mesta är det bra att bli påmind, och att verkligen ta detaljerna på allvar, säger hon.

– Det är också bra att kunna ställa frågor, och att gå runt på gården tillsammans och bli uppmärksammad på eventuella risker man själv kanske inte har uppfattat som så allvarliga.


Viktigt med löpande personalmöten

Vid ett besök som det på Lindholms gård går Stefan Wistrand igenom Gröna arbetsgivares arbetsmiljöhandbok, som bygger på metodiken inom systematiskt arbetsmiljöarbete.

– Den som bokat rådgivningen får styra lite utefter sina behov, men vi utgår alltid från arbetsmiljöhandboken, och vi går alltid runt på arbetsplatsen för att identifiera eventuella risker. Det är bra om så många som möjligt på arbetsplatsen är med, så att alla får samma information.

Arbetsmiljöhandboken tipsar bland annat om policyer som är bra för att förebygga olyckor och ohälsa. Har företaget fler än tio anställda ska arbetsmiljöpolicyn, som ligger till grund för hela arbetsmiljöarbetet, vara skriftlig.

En viktig grund för ett systematiskt arbetsmiljöarbete är att ha löpande personalmöten där man pratar om arbetsmiljöfrågor och identifierar och skapar medvetenhet kring risker och riskbedömning. Stefans råd är att fråga personalen vilka arbetsmoment de känner oro inför.

– Ett förslag till agenda för arbetsplatsträffar som är bra att följa finns kopplat till arbetsmiljöhandboken. Särskilt viktigt är det att ha dialog när det sker förändringar i verksamheten, så att det inte råder oklarheter kring ansvar eller roller, tipsar Stefan.

Ute i stallarna har ytterligare en kalv just fötts, en rejäl kviga som det tog tid för Martina och hennes medarbetare att få ut. Stefan Wistrand noterar nöjt att man fattade beslutet att ta in kon i en behandlingsbox när kalven skulle hjälpas ut.

– Det var ett bra beslut. En ko som ska kalva och kan vara grinig som den här kon var efter ett utdraget förlopp utgör en potentiellt riskfylld situation.

Äntligen blir det tid för Martina att få i sig lite frukost den här morgonen. Då passar Stefan på att packa upp pärmen med arbetsmiljöhandboken för en genomgång till kaffet.

 

Medlemserbjudande

I medlemskapet i Gröna arbetsgivare ingår 2 timmars kostnadsfri rådgivning på plats i din verksamhet. Du bokar ditt arbetsplatsbesök via Säker Arbetsmiljö Sverige på telefon 070-985 60 00 eller via mejl info@sakerarbetsmiljo.se.

Läs mer på Säker arbetsmiljö Sveriges webbplats.

Obs! Från 1 januari 2022 har samtliga medlemsföretag tillgång till nytt kostnadsfritt besök!