NYHET - SKOGSBRUK & PRISER & UTMÄRKELSER

Han fick morfars skogsbolag att blomstra

Att ta över morfars skogsbolag var en självklarhet, trots att verksamheten var nedläggningshotad. Några år senare har han sju anställda och ett företag som är så pass lönsamt att han tilldelades Gröna arbetsgivares pris som Årets unga skogsentreprenör 2021.

7 februari 2022
Foto: Frans Johansson

När han var 18 år fick han 10 procent av sin morfars skogsbolag. En uppmuntrande gåva till ett barnbarn som helt uppenbart trivdes i skogen. När firman några år senare riskerade nedläggning valde Fredrik Gustafsson att gå in som delägare för att få fart på verksamheten igen, på sitt eget vis.

– Det var ett självklart steg i stundens hetta, förklarar han i senaste avsnittet av podden Gröna samtal.

Nu är han 24 år, har sex anställda och ett lönsamt företag som varit så pass framgångsrikt de senaste åren att Fredrik Gustafsson bland annat tilldelades Gröna arbetsgivares pris som Årets unga skogsentreprenör förra året (2021).

Maskinparken har vuxit, från en till fem maskiner och de stora uppdragsgivarna just nu är Stora Enso och Hargs bruk.

– Vi sköter gallringar och slutavverkningar, men jobbar också med åkerklippningar och betesmarker, säger Fredrik Gustafsson.

Efter stormen Alfrida 2019 fick Fredrik Gustavsson frågan från Hargs bruk om att hjälpa till med vindfällen, då passade han på att investera i sin andra maskin, en skördare som i sin tur gav mer jobb och la grunden till nya investeringar. Den sista maskinen in är en lastbil som köptes in 2021.

– Jag räknade nämligen ut att stillestånd kostar oss otroligt mycket, när vi står och väntar på trailer till exempel. Därför köpte jag lastbilen, som jag nu också använder för att flytta virke åt andra entreprenörer i trakten, säger han.

Lärde sig skogen bit för bit

Morfar jobbar fortfarande i företaget, men bara när han själv vill. Fredrik Gustafsson är noga med att poängtera hans avgörande roll för företagets nuvarande framgångar.

– Han har lärt mig saker succesivt, hade jag fått ansvar för allt på en gång så hade det gått utför direkt, säger han.
– Jag har fått lära mig jobbet en bit i taget. Allt det praktiska såklart, och så företagsekonomi och redovisning. En av de stora lockelserna med arbetet i skogen är att man aldrig blir fullärd.

Vill själv köra i skogen

Vid sidan av morfars handledning har han också en gymnasial skogsutbildning där tre veckors praktik varvades med en veckas studier.

– Jag provade rörmokeri först, men det var inte min grej. Jag vill jobba i skogen, helst ute, säger han.
Av just det skälet tror han inte att företaget kommer växa så värst mycket mer de närmaste åren.
– Vi har vuxit flera år i rad men min tillväxtstrategi just nu är att inte bli så mycket större. Jag vill inte att företaget blir så stort att jag inte kan köra maskin själv, jag brinner nämligen för att köra i skogen.

Förändra bilden av skogsarbete

Han har byggt ett litet "dream team" av anställda (läs mer) nu och trivs med livet som egenföretagare. Även om han själv inte letar aktivt efter personal just nu ser han personalbristen i branschen som ett potentiellt problem. Något som alla skogligt intresserade borde arbeta för att motverka.
Fredrik Gustavsson hoppas framför allt att den generella bilden av skogligt arbete på sikt kommer att förändras. Här spelar media en viktig roll menar han, men också intresseorganisationer som Gröna arbetsgivare kan göra mycket.

– Det gäller såklart också oss som företräder företag. Vi behöver förtydliga och trycka på att vi som jobbar här ute värnar skogen, att vi trivs med att jobba i naturen. Vi är inte ute efter att förstöra, säger han.

Text: Mia Sahl