”Vi ska välkomna alla dessa människor ut på landet”
Längtan till landet, som väcktes i pandemikrisen, ger de gröna näringarna flera fördelar. Det ökade intresset för naturen kan bli den brygga mellan stad och land som vårt samhälle så väl behöver. Det menar Gröna arbetsgivares ordförande Annika Bergman.
Under pandemikrisen valde allt fler svenskar att lämna staden och flytta ut på landet.
– Vi har väl en grön våg, har vi inte det? frågar sig Gröna arbetsgivares ordförande Annika Bergman i podden Gröna samtal.
Själv har hon arbetat passionerat för lantbruks- och landsbygdsfrågor i många år nu. Att allt fler hittat ut på landet, till det som hon själv kallar naturens "trygga och energigivande livscykel", tycker hon är mycket positivt.
Detta sekels gröna våg skiljer sig stort från 1970-talets dito menar Annika Bergman, men den bjuder på stora möjligheter för gröna företagare.
– Inte minst för att den är digital och teknikdriven, säger hon.
Som exempel nämner hon hur en människa även fortsatt kan ha ett bra välavlönat jobb och samtidigt skaffa sig ett drömliv på landet.
– Vi ska välkomna alla dessa människor ut på landet. Det behövs ju faktiskt en kritisk massa för att en bygd ska fungera, säger hon.
Ökad förståelse för gröna näringar
Hon hoppas och tror att utflyttningen också ska leda till en mer utbredd förståelse för landsbygdens och de gröna näringarnas villkor.
– Min viktigaste arbetsuppgift är att skotta igen krondiket mellan stad och land och få människor att förstå hur beroende vi är av varandra.
Yrkesbytare som kommer in i de gröna näringarna via utflyttningen välkomnar hon också. Men hon är också angelägen om att underlätta för de "nya gröna-vågarna" att stanna kvar i sina befintliga yrken. En yrkesbytare tar ju som bekant ganska lång tid att lära upp.
– Ska man börja sköta djur eller bli traktorförare så krävs att man är en så pass bra arbetsgivare att folk faktiskt vill vara kvar och känner att jobbet är meningsfullt.
Som grön arbetsgivare är det därför viktigt att sätta sin in i hur ens egen arbetsplats upplevs av andra.
– Det är rätt så nyttigt att fundera på det, säger hon.
Vill du höra Annika Bergman prata mer om utmaningar och framgångsfaktorer för framtidens gröna näringar, lyssna gärna på podd-samtalet.
Text: Mia Sahl